værd at vide om facademaling


Det er helt utroligt, hvad en omgang facademaling kan gøre ved en trist murstens- eller pudset mur. Det kan nemlig både være en god og flot måde at shine dit hus lidt op på, men det er enormt vigtigt, at du er opmærksom på en række forskellige ting, førend du går i gang med at male facaden. På denne måde risikerer du ikke, at resultatet ikke lever op til dine forventninger.

Hvis du derfor gerne vil lære mere om de ting, som er gode lige at være opmærksomme på, førend du går i gang med at male din facade, så læs endelig med herunder.

grøn facademaling

1. Vælg den rigtige facademaling

Hvilken type af facademaling, du skal vælge, afhænger af en række forskellige faktorer. Du skal blandt andet overveje disse ting:

  • Hvordan er murens og facadens tilstand?
  • Hvordan og med hvad er muren og facaden tidligere blevet behandlet?
  • Hvor meget fugt er der til stede?
  • Hvilket udseende og virkning vil du gerne have ud af facademalingen?

Generelt kan man dog godt gå ud fra, at hvis der er tale om en blank mur, så skal du typisk vælge mellem akrylplastmaling, olieemulsionsmaling eller silikonemaling, som alle er typer af forskellige slags facademalinger.

Når du skal vælge maling, så er en af de vigtigste ting at tage højde for diffusionsåbenheden. Denne fagterm refererer til, hvor meget fugt der kan slippe igennem laget af facademaling. Det kan netop føre til fugtskader, hvis malingen lukker fugten inde i væggen, hvilket naturligvis ikke er optimalt.

2. Undgå at male direkte på en blank murstensvæg

Det kan måske føles enormt fristende lige at give en blank murstensvæg en klat facademaling, sådan at den kan få en tiltrængt makeover, men det er faktisk sjældent en særlig god ide. Dette skyldes nemlig at teglstenene – altså selve murstenene – og fugerne, som er lavet af mørtel, har forskellige suge-evner og egenskaber. Dette problem gør sig ofte specielt gældende i ældre huse, hvor materialerne slet ikke er skabt med henblik på at blive malede.

Du skal ligeledes være opmærksom på, at hvis mørtelfugerne sidder længere inde end murstenene, så kan du også risikere, at der samler sig fugt her. Det vil have den effekt, hvis du maler facaden, at facademalingen kan komme til at skalle af på grund af fugten.

3. Du kan sagtens male pudsede mure

Har du derimod et hus, hvis ydermure er pudsede eller tyndpudsede, så kan du derimod sagtens gå i gang med at male løs på den. Dog skal du være opmærksom på, at det er en enormt vigtigt, at pudsen er i god stand, inden du går i gang med at male på det.

Hvis pudsen sidder løst og ikke hænger ordentlig sammen, så skal du ikke begynde at male det, da du derved risikerer, at det begynder at falde af væggen. Hvis din pudsede mur ikke er i en god stand, så bør du derfor fokusere på at reparere den, førend du begynder at male det.