Det skal du vide om tophængt vindue

Tophængte vinduer eller topstyrede vinduer, som de også kaldes, er meget populære i moderne boliger, da vinduet har et enkelt, rent og moderne udseende. Vinduerne fås både med og uden sprosser, og her er et par gode råd til, hvilke ting du skal være opmærksom på, når du går på jagt efter nye tophængte vinduer.

Tophængt vindue i mange materialer

Først og fremmest skal du gøre op med dig selv, hvilket materiale vinduerne skal være i. Du kan få et tophængt vindue i træ, i træ og aluminium eller i plast, alt efter hvilken stil og hvilket udtryk, du ønsker.

Valget af materiale er ligeledes afgørende for, hvor megen vedligeholdelse, du ønsker at have på dit tophængte vindue. Skal det være nemt og så godt som vedligeholdelsesfrit, bør du gå efter vinduer i plast eller i træ og aluminium.

Dernæst skal du beslutte, om vinduerne skal være glatte og enkle i deres udtryk, eller om vinduer med sprosser, der bryder vinduesfladen, passer bedre til den stil og det udtryk, der er i din bolig.

Find den rette størrelse

Når du skal bestille et tophængt vindue eller flere vinduer, er det naturligvis vigtigt, at du får bestilt den rigtige størrelse, så her kommer en lille hurtig guide til opmåling:

Første mål er hulmålet. Det måles udvendigt fra mursten til mursten, højde og bredde. Husk at måle både i toppen af vindueshullet og i bunden, da mure kan være skæve.

Derefter trækker du 2,5 cm fra det mindste mål på højde og bredde. Det mål, du nu har, er karmmålet. Og det er dette mål, du skal bruge ved bestilling af vinduer efter mål, eller når du leder efter et vindue, der passer.

To eller tre lag glas

Til sidst bør du også overveje, om typen af tophængt vindue, du bestiller, skal have to eller tre lag glas. Skal de nye vinduer sidde i et helårshus, er det i dag et lovkrav, at vinduerne skal være af Energimærke A. Det vil sige, at de skal have tre lag glas.

Skal du bruge et tophængt vindue i en garage eller et sommerhus, kan du vælge glas med to lag, som er en smule billigere, men til gengæld heller ikke har den samme isoleringsevne, som et vindue med tre lag glas.

Fordele ved tophængt vindue

Når du har målt og besluttet dig for materiale og isoleringsgrad, så kan du begynde at glæde dig til dine nye vinduer, der er nemlig mange fordele ved at bestille nye, tophængte vinduer:

  • Nem og hurtig betjening
  • Trinløs åbning
  • God isoleringsevne
  • Moderne, enkelt design

Et tophængt vindue åbnes nemt og hurtigt, da det kører i en fastmonteret glideskinne i selve vinduesrammen.

Når du skal åbne et tophængt vindue, skubber du blot vinduet udad. Herved glider bunden af vinduesrammen ud, samtidig med at toppen glider ind. Det betyder, at du nemt og hurtigt kan lufte ud i din bolig, da der kommer luft ind både for oven og for neden i vinduet. God fornøjelse med indkøb af dine nye tophængte vinduer.