Det skal du vide, før du anskaffer dig et marsvin

Et kæledyr kan med sit godmodige følgeskab give dig større livskvalitet. Et yndet kæledyr herhjemme er marsvinet. Marsvin stammer fra Andesbjergene, men har i flere tusinde år fungeret som kæledyr i Europa. Det er ikke så underligt. I de rette forhold og med den rette håndtering kan marsvinet nemlig blive ganske tamt, og det er derfor også meget børnevenligt.
Overvejer du som så mange andre at tilføje et marsvin til familien? Så er der en række fakta omkring dyret, der er vigtige at have på plads først.

Et stort socialt behov stiller krav

Først og fremmest skal du vide, at marsvinet fra naturens side er et flokdyr. Derfor har det et stort socialt behov, og du kan ikke nøjes med at anskaffe dig et enkelt individ. Som minimum må du anskaffe to dyr for at sikre god trivsel. Her er det vigtigt at have for øje, at sammensætning af to artsfæller oftest forløber nemmest med ungdyr. 
Som en naturlig effekt heraf vil du opleve, at dine marsvin vil snakke meget med hinanden. De har en helt særpræget lyd, der kan minde lidt om kvidren hos meget veltilpassede marsvin. Derfor må du nøje overveje, hvor du bedst kan placere dine marsvin, så de ikke genererer unødigt.

I og med at man må anskaffe sig marsvin i par, stiller det større krav til både udstyr, plads og burforhold. I tillæg er marsvin et dyr, der har et stort motionsbehov for at undgå overvægt. Et udendørs temperaturisoleret anlæg med god pladsbevægelighed er det mest optimale. Hvis du vil holde marsvin i bur, må du sørge for at give dem adgang til at større område, hvor de kan løbe mere frit, på daglig basis. Da marsvin helst undgår stærkt lys, må du altid tilbyde gode skjulesteder i form af huler.

marsvin

Sådan fodrer du dit marsvin rigtigt

Som det er gældende for mange gnavere, vokser også marsvins tænder hele livet. Derfor må de have konstant adgang til friskt gnavemateriale for at kunne slide tænderne. Hø eller grene fra  ikke sprøjtede frugttræer er velegnede til formålet.

Dertil kommer bladgrønt, som er en vigtig del af marsvinets diæt. Det kan være stængler og blade i form af græs, mælkebøtter, kål, gulerødder og spinat, der tilbyder de nødvendige kostfibre og vitaminer.
Som med alle andre kæledyr skal dine marsvin altid have afgang til friskt vand, så de kan slukke tørsten. De kan drikke af både skål og flaske.

En ven for fremtiden

Marsvin bliver typisk 4-5 år gamle, og du skal være indstillet på, at du har ansvaret for dets ve og vel frem til endestationen. Er du klar til at påtage dig det ansvar, og kan du imødekomme marsvinets behov, vil du kunne få dig et par nye, gode venner for de næste mange år.
Husk, at der findes omtrent 17-18 forskellige arter afhængigt af klassificeringen, og at alle arter har forskellige behov. Sæt dig derfor grundigt ind i, hvilke specifikke behov der gør sig gældende for lige netop dine marsvin.